assalamualaikum  :)

hi semua okey lame tak update blog kan okey hari nie anna nak kongsi resepi yang anna baru masak
hehehe alhamdulilah abah pon suke, ibu, akak, adik, jiran siap post gambar lagi kat facebook
well masak adalah satu bende yang memuaskan bagi anna sebab bile kite masak and masakan kite menjadi orang akan happy makan masakan kite and bile tak menjadi dan kritik masakan kite maknenye kita ade kekurangan yang perlu kite baiki dalam hidup nie tiada manusia sempurna.
okey sejak bile minat masak sejak kecik lagi ingat lagi mase darjah 4 mase tu family mengalami masalah kewangan jadi anna sebagai akak kepada due adik lelaki yang sihat-sihat nie yang kene masak sebab akak due-due pergi sambong belajar, ibu abah meniaga and anna tak boleh tengok orang lapar sebab anna pon tengah lapar hahaahah then anna goreng telur dengan tumix ayam yang serbuk tu letak mayo sikit
sejak dari tu ketagih nak masak sebab ibu puji sedap and orang lain tak pernah buat lagi hehehehe
okey hari nie ana nak share resepi pulut mangga dengan kuah santan with cup of tea
 ( teh tu buat sendiri jangan nak resepi jugak)


 okey itu lah hasilnye hehe senang je 
 okey mule-mule kukus pulut sampai kembang (masak) dalam 30 minit atau 40 minit, air letak kurang dari beras biasa sebab kalau tak lembik pulutnye nanti.sambil tunggu pulut tu siap boleh acuh kan aduan santan, gule dan garam sikit kacau sebati 
bile pulut tu dah siap boleh ambik santan tadi gaul bersama sehingga sebati
dan boleh masak sos santang okey macam mane nak masak ambik santan didihkan die dalam periuk kemudian masukkan tepung beras and jagung sikit je jangan banyak sangat biar sampai nampak santan tu dah pekat bergantung pada kuantiti santan, dah tu masuk garam gule secukup rase kalau nak lemak kuah santan tu jgan letak gule banyak kalau nak manis letak lebih sikit hehehe 
kemudian biarkan dia didih tapi jangan tinggalkan sebab takut berbiji dan siap 
 sejuk kan pulut hiaskan mangga dan tuangkan sos santan atas pulut tersebut wallah siap boleh dijamu seisi keluarga

No comments:

Post a Comment